Terug naar alle evenementen

Studiereis Wenen 2023 • Master Stedenbouw & Ruimtelijke Planning UAntwerpen


Dit jaar werd Wenen voor de tiende maal gekroond tot meest leefbare stad ter wereld. Maar hoe definieer en realiseer je zo’n utopie? En hoe ontkoppelt deze stad de verbetering van de stad en de verdringing van haar bewoners? Hoe huisvest je een van de snelst groeiende stedelijke populaties van Europa op een kwaliteitsvolle manier? We kropen samen met de in het radarwerk van de Oostenrijkse hoofdstad en historische en recente stedenbouwkundige projecten.

Naas verschillende collectieve bezoeken maakten groepen studenten een podcast over 6 curieuze projecten in de stad. Aan de hand van interviews en reflecties trekken zij lessen over hoe deze projecten op een eigenwijze manier bijdragen aan de leefbaarheid van de stad.

Beluister hier alle podcasts!

Kurt Hofstetter verzorgde de kick-off keynote van de studiereis. kurt werkt reeds 30 jaar voor de stad wenen in verschillende leidinggevende posities in stedenbouw - gaande van hoofd van de wijkplanning en landgebruik voor het noordoosten van Wenen tot hoofd van de landschapsplanning voor Wenen. Hij werkte 2003 - 2015 mee aan de grote ontwikkeling van Seestadt en coördineerde de IBA die officieel in 2022 werd afgerond.

Kurt gaf meer inzicht over de betaalbaarheid van Wenen. Het ontkoppelen van de verbetering van de stad en de verdringing van inwoners vormt dan ook een van de grootste verdiensten van Wenen. Betaalbare en kwalitsvolle huisvesting vormt hiervoor het fundament. De basis werd gelegd in haar ‘Rotes Wien’ interbellumbeleid waarbij de gemeente 65.000 publieke woningen realiseerde als antwoord op woningentekort en ziekten. Vandaag woont de helft van de Weense bevolking in publieke of cooperatieve non-profit woningen. De ‘IBA - New Social Housing 2016 - 22’ gaf een nieuwe impuls aan de toekomst van betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting voor een van de snelst groeiende stedelijke populaties van Europa.

Vind hier info over de Master Stedenbouw & Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Antwerpen.

We bezochten het iconische coöperatieve project ‘Alt Erlaa’, waarover net een nieuwe documentaire werd gemaakt. Deze documentaire zal in het Stadsformseizoen 2023 - 2024 vertoond worden - houd onze agenda in de gaten!

Vorige
Vorige
20 april

Maak De Stad • Hoe maken we onze steden beweegvriendelijker?

Volgende
Volgende
9 mei

To Warsaw and Back: Learning from the impactof the Ukrainian refugee crisis on Warsaw