Niet enkel publieke actoren maken de stad. Integendeel, de meeste ruimtelijke projecten komen er op privaat initiatief. Maar hoe bewaak je maatschappelijke doelstellingen ook in of via deze private projecten? Stedenbouwkundige last vormt een instrument voor publieke overheden om een maatschappelijke return te vragen in ruil voor de winst die gemaakt wordt met een privaat bouwproject. Zo kan een gemeente een stendenbouwkundige last opleggen om een projectontwikkelaar te laten bijdragen aan een in natura, door grondafstand, door het realiseren van sociale woningen of het financieel bijdragen tot verbonden beleidsdoelstellingen.
Ondanks haar hoge potentieel in het bouwen aan sociaal-rechtvaardige ruimtelijke ontwikkeling blijft het instrument vandaag vaak onderbenut. Overheden weten vaak geen antwoord te geven op de vragen; hoe bepaal je de aard en schaal van deze last? Wanneer pas je ze wel of niet toe? Waar en voor wie wordt deze maatschappelijke return gerealiseerd? Onderzoekers, stedenbouwkundigen en ambtenaren gaan in gesprek over de kansen en uitdagingen van dit instrument, uitgedaagd door vers gepubliceerd grootschalig onderzoek naar internationale voorbeelden.
Sprekers
Peter Lacoere (HO Gent)
Inge Leenders (Departement Omgeving, pilootprojecten stedenbouwkundige lasten)
Arnout De Waele (Atelier Romain)
Jan Denoo (Endeavour, Stadsform, moderator)
Sociaal Omgevingsbeleid
Deze avond maakt deel uit van de reeks Sociaal Rechtvaardig Omgevingsbeleid, georganiseerd door Endeavour en Stadsform in opdracht van en in samenwerking met Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Deze avonden voeden het achterliggende onderzoek naar evalueren van bestaand en het verbeelden van toekomstig omgevingsbeleid, regelgeving en instrumenten in functie van een sociaal rechtvaardige duurzaamheidstransitie.