Groen-blauw netwerken zijn geen nieuw concept in de stadsplanning. Toch zien we dat heel wat Belgische steden nog veel werk hebben aan een inhaalbeweging om natuur en water terug in hun stad te introduceren. Maar hoe richten we deze groen-blauw netwerken in? Welke functies kunnen ze allemaal opnemen? En kunnen ze ons helpen om ons te wapenen tegen klimatologische extremen rond droogte en overstromingen in de stad? Op deze eerste avond van de Vernat De Stad reeks gaan denkers, doeners en dromers in dialoog over inspirerende antwoorden!
Sprekers
• Prof. Patrick willems is hoogleraar stedelijke hydrologie en rivierkunde aan de KUL. Als voorzitter van Vlario zette hij mee zijn schouders onder www.blauwgroenvlaanderen.be
• Geert De Blust en Jasmien Smets (niet aanwezig door ziekte maar maakte mee de slides) zijn beide verbonden aan de onderzoeksgroep voor stadsontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Vanuit hun ecologische achtergrond en ontwerpmatige blik vertellen ze het verhaal over groenblauwe netwerken in en door de stad. Zij droegen beiden bij tot de studie ‘Groenblauwe netwerken in Vlaanderen - Gobelin’ die methoden documenteert om de implementatie ervan te ondersteunen en op te volgen.
• Gruunrant is een gedreven groep van vrijwilligers in de Antwerpse regio. Het doel van GruunRant is de resterende groene gebieden in de stadsrand van Antwerpen te behouden, te versterken en terug met elkaar te verbinden. Meer info op hun website.
Praktisch
Volg de livestream op de Facebookpagina van Stadsform, met of zonder Facebook-account.
Vernat De Stad
Deze serie brengt inspirerende ‘denkers’, ‘doeners’ en ‘dromers’ samen rond specifieke water-topics. Zo brengen theorie en praktijk bij elkaar en brengen burgers en overheden voorbij koudwatervrees in de transitie naar de groen-blauwe stad. De centrale vraag doorheen deze gesprekken is steeds ‘wat kan water voor de stad betekenen?’.
Ontdek in onze agenda de volgende avonden in deze reeks op 25 mei en 7 juni!
Vernat De Stad is een serie van Stadsform en Waterland; een doe- en denktank die zich inzet voor gezonde waterstructuren in de stad. Waterland gaat voor een land waar het water vrij kan stromen en waar de bodem terug een spons kan zijn. Waterland droomt van vergroende natuurlijke waterlopen die mens en natuur samenbrengen.