Terug naar alle evenementen

Maak De Stad • Welke toekomst voor maaltijdleveringen in de stad?

  • Stadsform 6 Stadswaag Antwerpen, Vlaanderen, 2000 Belgium (kaart)

Op een doorsneedag brengen meer dan tweeduizend fietsers in dit land pizza’s, burrito’s of sushi van restaurants naar klanten. Een trend die zich samen met de platformeconomie na de financiële crisis van 2008 innestelde in diverse stedelijke economieën. In de eerste jaren werden overheden en hun regulering en beleid in snelheid gepakt, met een groeiende precariteit in de vorm van schijnzelfstandigheid, hoge werkdruk en onzekere en onveilige werkomstandigheden als gevolg. Het “algoritme” beheerst daarbij de relaties binnen het ecosysteem, beslist wie wanneer bezorgt en hoeveel hij vergoed krijgt. Voor de bezorgers resulteert dit in een hopeloze zoektocht om in de black box binnen te proberen kijken. Vandaag stelt zich de vraag; welk kader willen we deze gig-economie geven in steden en hun economie? Maaltijdbezorgers zijn stilaan broodnodig voor consumenten en restaurants, maar hoe zorgen we dat ze zelf een eerlijke boterham kunnen verdienen?  Herman Loos, socioloog, werd een jaar lang fietskoerier en bundelde zijn bevindingen in het boek ‘Homo Deliveroo’. Hij deelt zijn ervaringen in gesprek met Wouter Verheyen (Prof. Onderneming en recht, UAntwerpen), gemodeerd door Elisabet Van Wymeersch (UAntwerpen).

Maak De Stad

De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door steeds meer diverse spelers. In deze serie gaan ‘denkers’ en ‘doeners’ met elkaar en het publiek in dialoog over urgente stedelijke vraagstukken . Op die manieren ontdekken we nieuwe manieren om de stad te herdenken en te hermaken. De serie is georganiseerd door Stadsform in samenwerking met het Antwerp Urban Studies Institute.

Meer info op www.stadsform.be

Vorige
Vorige
22 november

Hack De Stad • Welke plek voor free-float mobility in de stad?

Volgende
Volgende
7 december

Studio Stadswaag • De Erfgoedgeschiedenis van de Stadswaag