Steden warmen gemiddeld twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Beton, asfalt en steen absorberen en houden hitte vast, waardoor het in de stad soms tot 5 graden warmer is dan in omliggende landelijke gebieden. Dat berekende de VN-milieuorganisatie Unep in een rapport op basis van een analyse van de 1692 grootste steden ter wereld.
Hoe kunnen we onze steden bestand maken tegen toenemende hitte? Welke verkoelingsmethoden kunnen we gebruiken om de leefbaarheid van onze steden in te toekomst te vergroten?
Met deze vragen gaan we aan de slag met Wim Van den bergh (UAntwerpen), en Vincent Van Ryssegem(Stad Antwerpen). Vincent Van Ryssegem is beleidscoördinator afdeling Klimaat & Leefmilieu bij Stad Antwerpen. Klimaatadaptatie, hoe we de stad Antwerpen kunnen beschermen tegen de gevolgen vanklimaatverandering, is één van de hoofdthema’s binnen deze afdeling. Prof. dr. Van den bergh is onderzoeksleider van Road Engineering Research Section en vakgroepvoorzitter Infrastructuurwerken. In zijn onderzoek bekijkt hij onder meer hoe we ervoor kunnen zorgen dat verharde ruimten die niet onthard kunnen worden, kunnen bijdragen aan een koelere stad. De avond zal gemodereerd worden door Lies Augustyns, projectleider Infrastructuurwerken bij Stad Antwerpen.
Maak De Stad
De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door steeds meer diverse spelers. In deze serie gaan ‘denkers’ en ‘doeners’ met elkaar en het publiek in dialoog over urgente stedelijke vraagstukken . Op die manieren ontdekken we nieuwe manieren om de stad te herdenken en te hermaken. De serie is georganiseerd door Stadsform in samenwerking met het Antwerp Urban Studies Institute.
Meer info op www.stadsform.be