Verrassing is misschien wel een van de mooiste kwaliteiten van steden. Maar wat gebeurt er met het spontane, onverwachte, verwonderende karakter van de stad wanneer deze evolueert naar een slimme stad? In welke mate staan slimme steden de toevalligheid in de weg, of hoe kan technologie haar versterken? Van onverwachte steegjes en ontdekkingen van culturele activiteiten - hoe brengen we verrassing in de stad en haar beleving?
We gaan in gesprek met Annelien Smets, onderzoeker bij imec-SMIT (Studies in Media, Innovation and Technology) en professor media economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze coördineert het FWO-onderzoeksproject ‘Serendipity Engine’ over het gebruik van gepersonaliseerde aanbevelingssystemen in een stedelijke context. Dit ligt in het verlengde van haar doctoraatsonderzoek waarbij ze zich, onder begeleiding van Pieter Ballon, toelegde op de vraag wat er gebeurt met serendipiteit in de slimme stad.
Daarnaast verwelkomen we Jeremy Genar, oprichter van KONO, gespecialiseerd in de organisatie van orienteering events en mede-oprichter van Hitta.run, de nieuwe app die bewoners wil prikkelen om ongekende plekken in hun wijk te ontdekken - opgezet in samenwerking met het District Antwerpen.
Imec & Stadsform
Technologie en steden ontwikkelen zich op verschillende ritmes. Reuzensprongen in o.a. Artificial Intelligence en Augmented Reality dwingen ons tot de vraag; wat is hun impact op het maken van en leven in steden van morgen? Hoe laten we ons deze ontwikkelingen niet overkomen, maar hacken we hen samen in functie van meer leefbare, duurzame en solidaire steden? In deze serie evalueren en herverbeelden we het publieke potentiëel van moderne technologische ontwikkelingen voor onze steden. Dat doen we samen met vooraanstaande technologen, stadsmakers en u.
Hack De Stad is een serie van imec in samenwerking met Stadsform.
www.imec.be & www.stadsform.be