Terug naar alle evenementen

Sociaal Rechtvaardige Bouwshift: Hoe maken we vastgoedontwikkeling rechtvaardig en transparant?

  • Stadsform 6 Stadswaag Antwerpen, Vlaanderen, 2000 Belgium (kaart)

Niemand twijfelt nog aan de noodzaak van de bouwshift. Wat nog niet voor iedereen even duidelijk is: Wie betaalt en wie profiteert ervan? Wie zal de voordelen ondervinden en wie de nadelen? Doordat de kosten en baten van de bouwshift vandaag niet rechtvaardig verdeeld zijn wordt zelfs de realisatie ervan ondermijnd. In deze reeks gaan we op zoek naar hoe we de noodzakelijke bouwshift ook sociaal rechtvaardig kunnen maken.

In dit panelgesprek bespreken we hoe vastgoedontwikkeling in het kader van de bouwshift eerlijker en meer transparant kan verlopen. Tom Cochez, die jarenlang onderzoek deed naar de nauwe banden tussen lokale bestuurders, grondeigenaars en projectontwikkelaars, kan ons uitleggen hoe en wanneer beleidsmakers hun boekje te buiten gaan. Kristiaan Borret, voormalig Antwerps bouwmeester en huidig Brussels bouwmeester, deelt zijn ervaringen over hoe de overheid de regie kan voeren bij verdichtingsprojecten die kwalitatieve én maatschappelijke meerwaarde bieden. We nodigen ook Nicolas Bearelle uit om mee aan het gesprek deel te nemen om zo het perspectief van de vastgoedsector te vertegenwoordigen. Hoe kan volgens hen transparantie leiden tot meer kwalitatieve en rechtvaardige vastgoedontwikkeling?

19.30: Deuren open

20u: Inleiding door Stadsform

20.30u: Panelgesprek met oa.

  • Tom Cochez; Auteur van ‘De Vrienden van het Vastgoed’ en journalist bij Apache

  • Kristiaan Borret; Voormalig Antwerps bouwmeester en huidig Brussels bouwmeester (BMA)

  • Nicolas Bearelle, projectontwikkelaar, oprichter en officieel uitvoerend voorzitter van Revive

21.30u: Vragen uit het publiek

Sociale rechtvaardige bouwshift - rechtvaardig en transparante vastgoedontwikkeling

Het pamflet 'De Sociaal Rechtvaardige Bouwshift', dat Stadsform in mei publiceerde, toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is om de grote ruimtelijke transitie die we bouwshift noemen te realiseren en bovendien ook sociaal rechtvaardig te maken. In kortere reeksen gaan we komende jaren dieper in op de verschillende pijlers die een sociaal rechtvaardige bouwshift ondersteunen. In de eerste minireeks bespreken we hoe transparante en eerlijke procedures moeten leiden tot kwalitatieve vastgoedontwikkeling met een grotere maatschappelijke meerwaarde.

Verschillende Pano-reportages en het recent verschenen boek 'De Vrienden van het Vastgoed' tonen aan dat we in Vlaanderen vaak nog ver van dit ideaal afstaan. Ook uit een steekproef in de afstudeerthesis van Yannick Willemstein (UAntwerpen) blijkt dat veel Vlaamse omgevingsambtenaren vermoeden dat er sprake is van belangenverstrengeling tussen lokale politici en vastgoedprojecten in hun gemeenten. Projectontwikkelaars klagen dan weer over de vele onzekerheden in het bouwproces, waardoor lobbyen soms onvermijdelijk lijkt. De burger lijkt de dupe te zijn: woningen worden steeds moeilijker betaalbaar en de kwaliteit van onze woonomgevingen komt onder druk te staan.

In deze reeks onderzoeken we hoe we de noodzakelijke verdichting van steden en dorpskernen eerlijker, transparanter en met meer sociale meerwaarde kunnen aanpakken.

De reeks omvat 3 events. In de eerste twee events laten we ons informeren en inspireren en gaan we vervolgens in dialoog. Hieruit ontstaan belangrijke onderzoeksvragen die we zullen voorleggen tijdens het afsluitende panelgesprek.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan zeker ons manifest!

Vorige
Vorige
24 september

Sociaal Rechtvaardige Bouwschift: Vastgoedbelangen bij lokale beleidsmakers in Vlaanderen

Volgende
Volgende
10 oktober

Sociaal Rechtvaardige Bouwshift: Hands over the city / Le mani sulla città