Maak De Stad
De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door steeds meer diverse spelers. ‘Denkers’ en ‘doeners’ gaan met elkaar en het publiek in dialoog over centrale thema’s. Op die manieren ontdekken we nieuwe manieren om de stad te herdenken en te hermaken. Na twee succesvolle seizoenen, nu nog ambitieuzer!
Herbekijk de Maak De Stad events
Na een boeiend onderzoekstraject lanceren we het pamflet ‘De Sociaal Rechtvaardige Bouwshift’!
Hoe balanceren we wonen en werken in gebieden met een historiek van stedelijke bedrijvigheid? Neem deel aan deze publieke avond!
Een stad zou een plek moeten zijn waar iedereen zich in thuis voelt. Maar in de realiteit zien we dat de publieke ruimte geen fijne plek is voor vrouwen* en andere minderheidsgroepen. In de vorige gespreksavond focusten we ons daarom op de concepten van brave/safe spaces. Daar leerden we dat we verder moeten gaan dan ruimtelijke ingrepen. We hebben nood aan samenwerking en blikverruiming. Tijdens deze voormiddag gaan we daarom op zoek naar alternatieve perspectieven op de stad, identificeren we ‘allies’ of bondgenoten en analyseren we gedrag van onszelf en van anderen.
Hoe zorgen we voor een meer gelijkwaardige en inclusieve representatie? De manier waarop we over architectuur spreken in boeken, tijdschriften, tentoonstellingen, lezingen en debatten, bepaalt mee de cultuur in onze sector, en wie daarin een plek vinden en wie niet. Wie worden er gerepresenteerd? Wie krijgen er een podium, wie verschijnen in publicaties en wie worden er geëerd met prijzen? Hoe zit het met de percentages vrouwen, mensen van kleur, queer, met een beperking, enzovoort? Wat denken we over quota? En hoe zit het met taal – voor wie is het debat over architectuur toegankelijk?
Erfgoedzorgers van allerlei slag staan voor grote uitdagingen: een erfgoedwetgeving die steeds verandert, verschuivingen in eigendom en opdrachtgeverschap, steeds minder afgestudeerde erfgoedzorgers zowel bij architecten als ambachtslui, en nog veel meer. Hoe gaan we hier mee om? Wat zijn de specifieke pijnpunten? En kunnen we hierover eens goed babbelen met erfgoedzorgers onder elkaar: eigenaren, consulenten, beheerders, architecten en sympathisanten? Dat willen wij nu eens graag uittesten en waar beter dan op café, waar titels smelten als suiker in koffie en iedereen gezellig kan keuvelen en palaveren over ons erfgoedbeleid.
Een stad zou een plek moeten zijn waar iedereen zich thuis voelt, maar dat is vandaag nog niet voor iedereen realiteit. Publieke ruimte is vaak minder afgestemd op vrouwen* of andere minderheidsgroepen, om samen te komen, zich uit te drukken of plaats in te nemen. Daarom ontstaan er plekken, 'safe en braver spaces', waar ze ongeremd zichzelf kunnen zijn.
Tijdens de eerste PAF-boekenclub van het nieuwe seizoen lezen we een reeks teksten op zoek naar concepten die ons gesprek over een geljkwaardige architectuursector kunnen onderbouwen. Op 9 november bespreken we onder meer klassiekers van Denise Scott Brown, Audre Lorde en Sarah Ahmed.
Hoe geef je vorm aan een feministische architectuurpraktijk Architecten Juliane Greb en Aslı Çiçek bouwden elk een eigen bureau uit in België. Beiden maken daarbij keuzes die soms buiten het conventionele pad gaan en zetten inclusieve waarden voorop. PAF gaat met hen in gesprek over hoe zij vormgeven aan hun praktijk. Welke keuzes maken zij? Omschrijven ze hun praktijk als feministisch? Hoe kijken ze naar de architectuursector in België en daarbuiten, en welke ervaringen hebben ze? In een open gesprek met beide sprekers en het publiek zoekt PAF naar bouwstenen voor een meer gelijkwaardige en inclusieve architectuurpraktijk.
Join the summer school from 26 - 29/9! Free for all, no registration needed. Together with artists we imagine a future place for Stadsform and other practices of radical pedagogy and hospitality.